sâmbătă, 16 august 2008

Comuniunea Mass-media-romani

Cautam ceva senzational, socant, iesit din comun de violent, grotesc, pervers, lipsit de inteligenta si profunzime ? Se poate.. Intrebarea este : gasim ?

Oh, sigur ca gasim, suntem maestrii in cautari de asemenea factura, dar suntem incepatori in a cauta ceva intens, ceva cu adevarat profund, ceva care sa ne hraneasca si spiritul..

Pe toate gardurile gasim mesaje electorale entuziasmante, sloganuri care mai de care mai piperate si mai bogate in promisiuni utopice..

Apoi, dupa ce parcurgem orasul, unde gasim astfel de chestii, ajungem acasa. Acolo, ca oamenii ne schimbam, ne spalam pe maini si pe fata, tragem o pereche de haine lejere pe noi si cautam un moment de relax : deschidem televizorul.. Panica ; ni se insenineaza fatza. Stirile de la ora 5 ruleaza in voie, la ora de rating maxim, exact atunci cand batranii s-au intors de la cumparaturi si se odihnesc..

Batraneii, din cate stiu, atunci cand stau relaxati, contempleaza, calculeaza, incep sa contempleze destul de profund la viata.

Si na, cum deschid ei televizoarele primul post e ProTv. E ora 17:00 iar stirile ii atrag cu titluri gen : „ o batrana a fost ucisa si jefuita in propria locuinta”, „In Iasi un copil in varsta de 6 ani a fost gasit hacuit pe marginea lacului X”, etc..

Dorinta de a fi la curent cu tot ce se petrece ii innebuneste si ii face sa traiasca la maxim astfel de stiri crude, violente.. traiesc cu gandul ca Romania e plina de asa ceva, cand , toate astea is cazuri la scari mici, dar mediatizarea lor amplifica gravitatea si le da o nuanta de fenomen national, ceea ce in opinia mea e grav de tot..

Banuiesc ca si in alte tari se intampla crime, accidente, si alte tragedii, dar acolo sunt bagate in seama pentru scurt timp, nicidecum nu tin prima pagina a ziarelor pentru 7 luni..

Se nasc astfel psihoze in mintile batranilor si nu numai..

Timpul se scurge, e ora 7 seara, incep stiri cat de cat normale, care totusi acopera ceea ce au descoperit stirile macabre de mai inainte cu dezbateri politice, si ele piperate cu mondenitati, cu mistocarelile dintre presedinte si prim-ministru si alte „conflicte” de interes 0..

Trec in sfarsit si stirile de seara, si apare o noua cale de destindere, si in acelasi timp de culturalizare maxima : Otv-ul..

Un post sumbru, cu audiente enorme.. din toate astea se poate trage o singura concluzie : oamenii din tara noastra, nu chiar in mare majoritate, totusi multi, se simt atrasi sa afle „stiri bomba”, sa urmareasca emisiuni in care pot afla detalii intime despre nu stiu ce vedeta romaneasca, si alte chestii de genul asta..

E oare un lucru bun ca ne hranim cu asa ceva ? Ne aduce ceva in plus cautarea Elodiei care pana acum se dovedeste a fi in van ? Este ceva bun in a ne delecta cu ziare gen Libertatea, care promoveaza pe prima pagina domnisoare voluptoase, blonde, viitoare maneliste, sau manelisti care-si dezvaluie averile impresionante obtinute din acea muzica total lipsita de „creier” din punct de vedere al continutului..?

Eu unul, nu imi asum responsabilitatea de a incuraja asa ceva.

Nu e de mirare ca tinerii tind in ziua de azi sa obtina bani gramada cantand o muzica slaba, ca urmeaza trendul manelistic purtand ochelari de soare imensi, care is facaturi in marea majoritate, jeansi ridicati peste genunchi, camasi de prost gust, si gelandu-se excesiv pentru a capata admiratia fetelor sub diverse forme, gen : „ Ai, ai.. ce sucar esti astazi” , „arati smecher, esti bengos rau de tot”..etc..

Daca asta ne este noua generatie, atunci, noi.. ceilalti, cei care nu apartinem curentului asta, ce mai cautam aici ?

Daca astia ne sunt bunicii, astia care se hranesc cu Duhul Sfant la Biserica, iar acasa cu predicile criminaliste ale lui Luis Lazarus, daca ei sunt cei care nu pot face altceva decat sa se planga comparand zi de zi regimul de acum, cu cel de acum 23 de ani, ce mai putem face ?

Cei tineri au idealuri josnice din punct de vedere moral, cei batrani sunt decazuti din cauza lucrurilor pe care le vad, le aud toata ziua la televizor si-n ziare, si apoi le inmagazineaza in subconstient fiind adeptii celor mai utopice psihoze.. Atunci, cei care se afla intre cele doua perioade, adica cei care au acum 30, 40 de ani, ei cum sunt ??

Parerea mea e ca aceasta varsta de mijloc, are cateva caracteristici din cele doua perioade de mai sus : o parte din ei sunt manelisti, alergatori dupa lucruri simple, care nu necesita bogatie intelectuala, sunt haituiti de sistemul in care traiesc, majoritatea nemultumiti de salariile pe care le primesc. Altii insa sunt educati bine, s-au adaptat si au avut atata personalitate incat sa aleaga muzica buna, informatia cu adevarat necesara, produsele de calitate, si mai ales, o viata fara fitze..

Eu vin din urma, fac parte din prima categorie doar cu varsta, caci in alt mod nu-mi gasesc rostul in generatia asta : manele nu ascult, urasc din tot sufletul tabloidele romanesti, si emisiunile lui Diaconescu, urmaresc cu interes stirile politice, dar pana intr-un anumit punct : pana se ajunge la animozitati, scandaluri.. Pana acolo pot urmarii asa ceva, mai departe ii las cu o oarecare tristete pe ceilalti sa urmareasca !

Mass-media isi atribuie un rol important in manevrarea societatii, in educarea ei, in informarea ei..

Putine posturi tv cu adevarat hranitoare, restul lichele care promoveaza sferto-doctismul, asa cum era pe vremuri Ciao Darwin : fete cu sani imensi, si oameni cu 3 clase..

Ziarele care apartin de o anumita baricada politica, si bineinteles, sustin subtil acea latura, is ceva mai cizelate, prezinta si altfel de evenimente, decat tabloidele..

Ca o concluzie personala : Tara, oamenii, mass-media : sunt in declin total din punct de vedere cultural, ziarele de zi cu zi, stagneaza, tabloidele impreuna cu tirajele lor mari sunt in crestere, iar posturile de prost gust, la fel..

Ce ramane de facut ? Probabil ca mentalitatea nu se va schimba decat dupa ce vor ajunge la putere ministri de cultura straini, care au alta gandire, alta viziune..

Niciun comentariu: